Ekonomipolisen

Tänk på detta innan du tar bolån

Det har sagts många gånger förut och kommer sägas många gånger igen: att köpa bostad är en av ditt livs största affärer. Av den anledningen är det förstås en god idé att du lägger ned lite extra möda på förarbetet inför bostadsköpet.

Den roliga biten inför ett bostadsköp består av att kika runt hos mäklare bland tänkbara bostäder. Du tittar på bilder, drömmer dig bort och föreställer dig hur det skulle vara att bo i lägenheten eller huset du tittar på. En av de tråkigare delarna infaller när du behöver fundera över bolånet. Den första delen i den processen består i att få ett lånelöfte, vilket du måste ha fått innan du börjar buda på en lägenhet eller ett hus.

Obunden eller bunden ränta

En av de viktigaste frågorna du ska ta ställning till när det gäller bolånet är om det ska ha bunden eller obunden ränta. Skillnaden mellan de två alternativen består av att det i det första fallet är banken och du som på förhand kommer överens om exakt vad den totala räntan blir. I det andra fallet fluktuerar räntenivån baserat på reporäntan. En tumregel som framförs i Aftonbladet av Johanna Kull, sparanalytiker, är att du bör ha ett lån med rörlig ränta om tidshorisonten för en eventuell ny flytt ligger inom 1-2 år. Om du istället planerar att köpa ett hus att bo i under lång tid kan det vara en bra idé att binda räntan. Särskilt när den är låg vilket den nu varit under några år. Genomsnittsräntan för ett bolån idag ligger på 1,38 procent vilket kan vara bra att ha koll på när du själv ska förhandla om ett lånelöfte.

Ytterligare några faktorer du bör ha koll på när det gäller bolånet:

  • Direkt efter att du fått ett lånelöfte, undvik att köpa saker på kredit. Upprätthåll samma kreditvärdighet som du hade när du fick lånelöftet.
  • Se över dina andra lån. Kanske har du ett dyrt privatlån som går att baka in i ditt bolån?
  • Tänk på att du kan få betala ränteskillnadsersättning om du går från bunden till obunden ränta.