Ekonomipolisen

Så ska du tänka kring båtförsäkring

Ska du köpa en båt? Att ha en båtförsäkring är lika viktigt som att försäkra bostaden eller bilen. Om du tecknar en båtförsäkring kan du få ersättning vid vissa skador och stölder. När du har en båtförsäkring kan du känna dig tryggare om något oförutsett skulle hända. Vad en båtförsäkring kostar beror på vilken typ av båt du har och hur mycket du vill vara försäkrad för.
Många försäkringsbolag har en basförsäkring när det kommer till båtförsäkring. Sedan kan du välja att teckna en mer omfattande försäkring om du önskar ha ett större skydd. Det minsta du behöver ha för försäkring är en ansvarsförsäkring som täcker skador som du orsakat och som drabbar andra. Det är ingen lag på att du måste ha en sådan försäkring men det är en stark rekommendation att ha det. Vissa båtklubbar kan kräva att du har en ansvarsförsäkring för att få vara delaktig i klubben. Det viktigaste är att du hittar en försäkring som täcker dina behov. Generellt sett brukar vissa skador som kan uppstå på båten ingå i en båtförsäkring och personskador som kan ske på sjön.

Bra att vara försäkrad för vissa saker

Accident,At,Sea;,Photo,Of,Recreational,Boat,On,Dry,LandVissa saker är extra bra att vara försäkrad för. Sjöskada är om båten skulle få några skador på sjön. Det kan vara exempelvis vara kollision och kantring. Brand är det bra att vara försäkrad mot. Det kan uppstå en brand genom exempelvis kortslutning, explosion eller blixtnedslag. Med båtassistans kan du få hjälp att bärga båten på grund av olika anledningar. Villkoren kan dock skilja mellan olika försäkringar vad som ingår i assistansskyddet. Du kan få ersättning för stöld och skadegörelse men kolla vilka ersättningstak det finns för båten och tillbehör på båten. Du kan också vara försäkrad när du ska transportera båten som vid sjösättning eller upptagning av båten. Båten kan även vara försäkrad under tiden den är på vinterförvaring. Att ha ett krisskydd kan vara bra om det har skett en traumatisk olycka eller liknande och du eller någon annan som varit med behöver träffa en psykolog. Rättskydd kan vara en bra att ha om det skulle uppstå en tvist mellan dig och någon annan. Då täcker försäkringen rättegången och juridiskt ombud.

Läs igenom försäkringsvillkoren

Det är alltid viktigt att du läser igenom försäkringsvillkoren så att du vet vad som ingår och inte. Det kan bli en otrevlig överraskning annars. Det finns många tilläggsförsäkringar beroende på basförsäkringen och försäkringsbolag. Till exempel ska du kolla om försäkringen täcker i det vatten du har tänkt att båten ska gå i. Detta ska du speciellt kolla upp innan du åker ut på en längre resa.

Se till att vara rätt försäkrad

Concept,Of,Marine,Insurance,With,Hands,In,A,Protective,GestureNär du ska teckna din försäkring ska tänka på att ange rätt marknadsvärde. Att ha en underförsäkrad båt är inte roligt om olyckan är framme och du inte får full ersättning. Det är inte heller bra att båten är överförsäkrad. Då betalar du mer i försäkring än vad du skulle få ut vid eventuell skada.

Tilläggsförsäkringar som kan vara bra att ha är: