Språkpolisen

Det nya ordet prepping

Prepping är det nya ordet på alla läppar, framförallt i coronatider. Prepping kommer från det engelska ordet prepare och betyder helt enkelt att vara förberedd. Den svenska motsvarigheten till ordet är krisberedskap och innebär att vi ska vara förberedda på eventuella samhällskriser som kan uppstå.

 

kitPrepping handlar om att vara förberedd på en katastrof genom att bland annat handla nödvändiga saker i en prepping butik och lära sig hur du ska agera när krisen väl kommer. Intresset för prepping har ökat ofantligt de senaste åren då folk har blivit mer medvetna om att det kan hända saker som gör att man måste klara sig själv.

 

Så här säger Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap om prepping:

 

”Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon annan allvarlig störning i samhället måste du själv ha en hemberedskap. Det betyder att du behöver kunna tillgodose grundläggande behov som vatten, mat och värme när samhällets service och tjänster inte fungerar som vanligt.”

 

Hur blir du en prepper?

Att preppa handlar framförallt om att köpa hem allt nödvändigt du kan tänkas behöva om du till exempel behöver stanna hemma en längre tid utan ström. Vanliga saker i ett preppingkit är stormkök, ficklampa, värmefiltar, frystorkad mat och vattenreningstabletter. Det du ska tänka på är att du ska kunna klara dig i minst en vecka helt utan hjälp från myndigheter. Du behöver även ha gott om kunskap för att kunna veta hur du ska hantera olika situationer som kan uppstå. En bra idé är att läsa böcker om prepping och överlevnad såsom Krishandboken, Prepparens guide och Är du förberedd – En handbok för krisen. Sist men inte minst är det viktigt att du har hopp, det är detta som får oss människor att kämpa för överlevnad!