Ekonomipolisen

Tänk på detta när du ska köpa bostad

Att köpa bostad är naturligtvis lockande för många men kan också anses vara skrämmande då det är ett stort köp som handlar om mycket pengar. Det är dessutom en hel del saker du behöver tänka på när du ska köpa bostad såsom insats, lån, besiktning och kontrakt. Vi går igenom några av de saker du behöver ha koll på när du ska köpa lägenhet!

Det första du behöver göra när du är ute efter en ny bostad är att ansöka om lånelöfte för att få någorlunda koll på hur mycket pengar du har att röra dig. När du fått besked vet du ungefär vilken prisklass du kan kolla på och därmed hur mycket pengar du behöver ha i kontantinsats. Denna insats brukar vara på 15 procent av bostadens värde.

Våga fråga mäklaren

Small,Kitchen,A,Modern,Interior,Design,ConceptNär du är på lägenhetsvisning är det viktigt att du ställer alla frågor du kan komma på, hur oväsentliga de än känns. Exempelvis är det extra viktigt att fråga om kök och badrum som annars kan ställa till problem.

”Här upptäcks ofta fel efter köpet. Ställ därför frågor om när köket och badrummet har renoverats. Be också om att få intyg om det gjorts renoveringar så att du kan kontrollera att det gjorts på ett fackmannamässigt vis.” Säger en fastighetsexpert till SVT.

Efter du har varit på en visning kan det vara bra att ta reda på mer information om objektet såsom att undersöka bostadsrättsföreningens årsredovisning. Vårt sista tips är att diskutera bostaden du är intresserad av med familj och vänner. Ju fler åsikter desto bättre! På Boupplysningens hemsida finner du massa matnyttig information med allt du behöver veta när du ska köpa en bostad. Lycka till med ditt nästa boende!