Ekonomipolisen

Om du vill bygga ett attefallshus

Attefallshus är populära, praktiska och mångsidiga. Sedan attefallshuset introducerades som en icke bygglovspliktig byggnad under 2010-talet så har det byggts tusentals attefallshus över hela Sverige. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som gäller om du funderar på att bygga ett.

Attefallshusen har sedan de introducerades blivit bland de mest populära byggnationerna i Sverige. Det finns två huvudsakliga skäl till detta: de är generösa sett till ytan och samtidigt behövs inget bygglov för att bygga dem. De generösa ytorna gör dem mycket mångsidiga. Det går att bygga attefallshus som går att använda som komplementbostad, rum för uthyrning, hobbyrum, förråd och så vidare. Med lite hantverkskunnande är det dessutom inte svårt att bygga större delen av ett attefallshus på egen hand. Att klara av eventuell markberedning är enkelt det också med tanke på att det finns ett stort utbud av minigrävare att hyra online.

Attefallshuset introducerades under Reinfeldts regeringstid

Attefallshuset har fått sitt namn efter Stefan Attefall som var bostads- och civilminister i Fredrik Reinfeldts regering mellan 2010-2014. Attefalls namn blev liksom Birgit Friggebos synonymt med den nya bygglovsbefriade byggnation som infördes under hans tid som bostadsminister. Det är som redan nämnts inte så konstigt med tanke på hur mångsidiga de är. Attefallshus går att bygga med loft, kök, badrum och mycket mer. På ytan i ett attefallshus kan du få en bostad med full standard.

Fördelaktiga regelförändringar infördes nyligen

Reglerna för byggen av attefallshus förändrades under år 2020. Tidigare fick de vara max 25 kvadratmeter stora, numera får ytan uppgå till 30 kvadratmeter. Skälet till att ytan blev större var för att regeringen ville öka byggandet av komplementbostäder. Tanken var att det skulle vara enklare att få plats med grundläggande boendefunktioner med fem extra kvadratmeter att utnyttja. Och det gör verkligen skillnad. De fem extra kvadratmetrarna kan utnyttjas till exempelvis kök, badrum eller garderobsytor.

Vad gäller för att bygga ett attefallshus?

Som redan nämnts krävs alltså inget bygglov för att bygga ett attefallshus. Det betyder dock inte att det bara är att sätta igång med bygget. Innan du startar bygget ska du kontakta byggnadsnämnden i din hemkommun för att få ett startbesked. Här ska du också vara beredd på att din byggnadsnämnd kommer att ta ut en mindre avgift för att handlägga ärendet. Exakt hur stor den summan är varierar mellan olika kommuner. En annan regel att ha i åtanke är att du måste bygga attefallshuset i din bostads omedelbara närhet. Om du planerat att bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter så behöver du också få godkännande från dina grannar. När allt detta är klarlagt behöver du förstås ta ställning till om du vill bygga attefallshuset helt själv eller ta hjälp av hantverkare. Om attefallshuset ska byggas från en monteringsfärdig byggsats eller arkitektritat och så vidare. En rekommendation är att du tar hjälp av hantverkare om det är så att du ska ha badrum och dusch i attefallshuset. Flytspackling och andra detaljer som är relevanta för våtrum kan vara kniviga att få bukt med på egen hand.