Stilpolisen

Bröllopens oskrivna och skrivna regler

Bröllopet är ett av få traditionsbundna högtider vi har kvar i Sverige som fortfarande omhuldas av en hel del vet- och etikettregler. Det är inte bara gästerna som ska förhålla sig till dresscodes och uppförande: även bröllopsparet har en del att tänka på. Att skicka tackkort till samtliga gäster är till exempel god sed och bör efterföljas.

Med bröllop kommer inte bara höga förväntningar på god mat, dryck och festligheter: det finns även andra förpliktelser som kan vara bra att komma ihåg. Ett personligt tackkort till bröllopsgästerna är bra och en tumregel är att ge gästerna en individuell tackönskning. Vad mer finns det för oskrivna – och skrivna – regler vid ett bröllop? Ganska många, ska det visa sig.

Det är vett och etikett

Idag är det inte längre många som känner till exakt hur gott bordsskick kan se ut. Men några saker känner de flesta av oss till som liksom in i benmärgen. När någon talar, lägger vi ner besticken och låter talaren få full uppmärksamhet. Vi vet också att det är fult att snyta sig under middagen – finns det behov som inte passar vid matbordet kan man ursäkta sig och gå iväg till toaletten.

Klädkoder är något som många brukar oroa sig för inför ett bröllop. Det finns många bra guider som detaljerat beskriver vad de olika klädkoderna betyder och vad som är kutym. Oftast står klädkoden bara angiven som frack, kavaj eller kostym. De olika benämningarna har vidare tolkningsutrymme – här kan du läsa en artikel i GP om vad som gäller för varje benämning.

  • För oss språkpoliser är det spännande att känna till varför ”gifta sig” är så likt ordet ”gift” som ju också kan betyda ett farligt ämne att förtära… Men ska sanningen fram är ”att gifta sig” snarare släkt med det engelska ordet ”gift” – det vill säga gåva.