Ekonomipolisen

Vad för lån är det?

Det finns som alla vet en hel del olika sorters lån, med olika benämningar naturligtvis. Men det kan ge upphov till en förvirring. Vad är till exempel ett kreditkonto? Ett lån eller något annat? Och hur skiljer det sig från ett regelrätt sms lån? 

låna pengarEtt kreditkonto, eller kontokredit som det även benämns som, är när du ansöker och får en kredit beviljad till ett konto – från vilket du sedan kan göra uttag upp till kreditgränsen. Du behöver inte ta ut alla pengar och du betalar endast för den summa du tagit ut, även om kreditlimit är högre än så. Ett väldigt flexibelt typ av lån med andra ord, och det är det som är skillnaden på detta och smslån. Smslån är en fast summa du ansöker om, och sedan betalar du av lånet med grund i den summan och räntan på det – oavsett om du använt alla pengar. Har du ännu fler funderingar kring kontokrediter kan du läsa fördjupat här på: vad är kontokredit.

Olika ord – samma betydelse

När det kommer till de många ord som cirkulerar för högkostnadskrediter går det att säga att de ofta beskriver samma typ av företeelse – ett lån som du kan ta utan säkerhet och snabbt få utbetalat, men som du sedan även betalar tillbaka på relativt snabbt och med en ränta som är förhållandesvis hög. I alla fall i jämförelse med bolån och medlemslån, för att inte tala om studielån från CSN.

Det finns flera olika typer av lån. Om du behöver låna pengar är det viktigt att du läser på om vilka lån som finns. Då kan du välja ett lån som passar dig och din ekonomi bäst – Hallå Konsument

Mer om att låna pengar och vad för olika faktorer du bör räkna in i beslutet går det att läsa om både på FI och här.