Ekonomipolisen

Tips att tänka på innan lån

Funderar du på att ta ett lån? Då finns det en hel del saker som kan vara bra att tänka på innan du skickar in din låneansökning – speciellt om det är ett snabb- eller smslån du funderar på att ta.

Om du går i tankar på att ta ett snabb- eller smslån så är tipset att inleda funderingarna med att tänka lite kring varför du ens ska ta det. Det finns nämligen tillfällen då denna typ av lån faktiskt är värda att satsa på, och just detta är något som många försöker svara på. Men företaget Sekina har samlat ihop några typiskt vettiga tips för smslån & snabbån som handlar just om när det faktiskt är värt att ta den här sortens lån:

  • När du vet att behovet av pengarna bara är tillfälligt, exempelvis att du behöver extra finanser i väntan på en kommande lön.
  • När du känner att det är viktigare att få pengarna utbetalda fort än att du får en låg ränta, till exempel att du inte hinner vänta på att en traditionell bankprocess.
  • När du bara behöver ett mindre lån.
  • När du vet med dig att du inte kommer ha några problem med att betala tillbaka lånet inom uppsatta ramar.

Andra saker att tänka på om lån

Även om ovannämnda punkter talar till fördel för att ta ett lån så finns det fler saker som du ska överväga innan. Bra kan vara såsom Expressens Dina pengar skriver om att titta på den effektiva räntan, speciellt om du blir erbjuden ett räntefritt lån. Andra avgifter såsom exempelvis uppläggningsavgiften kan göra att din effektiva ränta i stället blir högre än annars och därför är denna bra att använda som jämförelse punkt. Sista tipset är att också kolla upp om du kan spara ihop en del av pengarna du behöver utan att ta lån, på så vis kan du låna mindre än du tänkt från början och behöver inte betala tillbaka lika mycket som när du skulle låna hela beloppet.

Nya lagar som påverkar privatekonomin

Något som kan vara bra att hålla koll på är lagändringar inom finanser. Sedan juli detta år har det till exempel införts en hel del nya regler i svensk lagbok, och många av dessa har påverkan på vår privatekonomi. Vad man till exempel endast diskuterade förr var att införa kostnads- och räntetak på snabblånen, vilket bland annat Svenska Dagbladet skrev om tidigare i år, och det är numera infört. Likaså skriver Dagens Industri om hur man nu också infört nya låneformer och också gjort det tuffare för telefonförsäljarna genom att införa krav om skriftliga bekräftelser i efterhand för att avtal som ingåtts över telefonen ska gälla. Så varför är det viktigt att känna till detta? För att du som konsument ska känna till dina rättigheter såklart och få chans att bättre din ekonomi.