Språkpolisen

Ta dialekten dit du kommer

Det finns en hel del saker som språkpoliser gärna anmärker på när det kommer både till olika stavningar och uttal – och ett ord som länge varit upphov till debatt är ordet ”Kex” men nu har vi äntligen fått det rätta svaret.

kex-kakorI Stockholm säger vi kex med ett hårt k och nedåt i landet säger man kex med ch-ljudet, men vilket är det rätta att säga? Enligt lingvisten Fredrik Lindström, som även är doktorand i nordisk språkhistoria, så ska man uttala ordet som det låter och därför har han utsett göteborgarnas uttal till det riktiga och rätta, vilket han till Aftonbladet förklarar enligt följande:

” – I 99 fall av 100 ska ordet uttalas som det låter. Och precis som orden kedja, kela och keramik ska det uttalas ”chex”. Så om jag måste välja ska det uttalas ”chex”, säger han till Aftonbladets Lajkat.”

Men om du inte vill uppfattas som en riktig klant när du tar dig till huvudstaden bör du nog tänka på att ändra till hårt k i uttalet om du inte vill orsaka ramaskri. Likaså bör man som stockholmare också anpassa sitt uttal av diverse ting när man reser i vårt avlånga land. Ska du till exempel resa nedåt i landet och passerar platser där östgötskan regerar finns först och främst ett stort urval av hotell i Linköping att välja bland men också en hel del skillnader i våra dialekter. Det är något som bland annat youtubern Gurra tagit fasta på och i sina videos gör han just nu en dialekresa genom Sverige för att just hitta vilka ord och uttal som skiljer sig – och nu har turen kommet till just Östergötland bestående av Linköping, Norrköping och Motala. Så hur låter man här? Avgör själv genom att kolla på hans video här hos Norrköpings Tidningar. En annan komiker som ofta driver med sin egen dialekt, och vars turné Göteborgs Posten rapporterat om är Johan Glans som är skåning – och han säger nog också chex, fast med grövre brytning!