Stilpolisen

Stilpolisen: Nej, det är inte sprezz

De senaste åren har sprezz, eller sprezzatura, varit ett ledord inom modet. Något förenklat kan man säga att sprezzatura handlar om nonchalant elegans. Men hur nonchalant blir det när alla klär sig likadant? Stilpolisen höjer ett varningens finger.

Sprezzatura är en stil som handlar om att bryta stilregler. Ordet är italienskt, och förknippas med stilikoner som Renato Plutino, Lino Ieluzzi och lapo Elkann. Men ordet är betydligt äldre än så, och hade från början en bredare betydelse än vad det har idag. Det gör sin entré i Il libro del cortegiano (Hovmannens bok), en bok som det tog författaren Baldassare Castiglione tjugo år att färdigställa. Boken gavs ut 1528, och innehåller tips och råd för den som rör sig vid ett hov. En viktig egenskap för en hovman är enligt Castiglione just sprezzatura – förmågan att få det man säger och göra att verka spontant, och inte alls uttänkt även om det är det.

När det kommer till sprezzatura, eller bara sprezz, i modesammanhang, betyder det precis samma sak idag: sprezzatura handlar väldigt många gånger om att klä sig på ett lite utstuderat sätt, som ska se nonchalant ut. De stora namnen inom detta mode skapade däremot en egen stil. En av dessa var Giovanni Agnelli, som alltid hade klockan utanpå manschetten.

Idag kan nästan vem som helst bli en stilförebild, och det kan gå snabbt. Det kan räcka med att fastna på en bild som hamnar på en inflytelserik blogg, och så är bollen i rullning. En av de populäraste bloggarna de senaste åren har varit The Sartorialist, som förvisso drivs av en amerikan men som till stor del handlar om italienskt mode. Där har så många bilder publicerats att en sorts sprezzuniform har utkristalliserats. I den här ingår ofta flera av följande element:

  • Aningen för liten kavaj, gärna dubbelknäppt. Kavajen är sällan i samma tyg som byxorna, och har ofta ett stort rutmönster.
  • Korta byxor.
  • Skor som bärs utan strumpor, antingen loafers med tofsar…
  • …eller munskor med dubbla spännen och ena spännet uppknäppt.
  • Accessoarer som slipsnålar, bröstnäsdukar, slipsnålar, armband och klockkedjor.

Julafton när det kommer till modern sprezzatura är modemässan Pitti Uomo, som hålls i Florens i januari varje år. Det är en sorts herrmodets bokmässa som lockar tiotusentals besökare, och de allra flesta av dem ser ungefär likadana ut. Samtliga hoppas fastna på fotografernas minneskort, och bli förevigade i en inflytelserik blogg eller modetidning. Fortsätt drömma, säger stilpolisen.

Gör om, gör rätt

Riktig sprezz kräver nämligen något som hundra par oknäppta munkskor inte kan skapa: nämligen självförtroende, smak och känsla för vad som passar med vad. En av de bästa texterna om vad smak egentligen innebär är den här, som publicerades i Dagens Nyheter tidigare i år. Det här har de italienska män som nämndes tidigare, och som man också kan se på bilder från Pitti Uomo. De får dock sällan lika mycket uppmärksamhet i Sverige som de som behandlar sprezzatura som en lista där det handlar om att pricka av så mycket som möjligt. Sverker Åström, med sina olikfärgade strumpor, är mer sprezz än alla unga män i Stockholm tillsammans, som spenderat alldeles för mycket pengar på böcker om italienskt herrmode.

Gör om och gör rätt, säger stilpolisen.