Språkpolisen

Ljudboken snart populärare än boken

Om det är något som får tiden att flyga iväg när man har riktigt tråkigt eller väntar på något är att lyssna på en riktigt bra bok, och det håller nog många med om. Ljudboken är nämligen snart lika populär som den vanliga fysiska boken – vilket också märks av på antalet ljudboksappar det finns att välja bland.

Det är få saker som är så stimulerande för ens fantasi som en bra bok, men ibland har man inte riktigt tid att sätta sig och slå upp en fysisk bok. Så varför inte lyssna på boken via en app? Du hittar gratis ljudböcker hos Ljudboksappar att lyssna på direkt, supersidigt för dig som bara vill försvinna in i bokens värld en stund samtidigt som du reser i kollektivtrafiken eller när du ska utföra samma arbetsuppgift för tusende gången. Men vilken bok ska du välja? Det här är författarnas tips:

Ljudboken blir allt populärare

Tittar man på försäljningssiffrorna är det tydligt hur ett skifte i hur vi helst läser en bok är på väg att ske. Enligt siffror som Aftonbladet redovisar så står ljud- och e-böcker för närmare 48 procent av försäljningen, vilket är ganska så mycket. Likaså har våra vanor kring läsandet ändrats i takt med teknikens utveckling vilket även innebär att man kan se mer definierat hur vi faktiskt läser, vad vi läser och när vi läser. Till exempel skriver Dagens Nyheter om hur vi läser som mest på eftermiddagen och vi väljer att främst läsa spänningsböcker, med skönlitteratur därefter. De som läser mest digitalt än så länge är kvinnor men männen knappar in allt närmare och det är inte många procent som skiljer mellan könen i våra läsvanor. Tydligt är dock detta: ljudboken och den digitala boken är snart mer populär än den fysiska boken.