Gympolisen

Latsdrag på rätt sätt

Gympolisen här. Idag ska vi tala om hur man bör använda latsmaskinen, och om hur man ska inte använda den. Om vi skulle rycka ut varenda gång någon för fel skulle vi inte göra annat. Så läs och tag varning, medborgare.

Latsdrag är en av få maskiner som används även av de som tränat på gym ett tag, och som framför allt använder fria vikter annars. Det kan ha att göra med att den är en av de äldsta maskinerna, men framför allt är det nog i maskinens mångsidighet som man finner förklaringen till dess popularitet. Det går att träna det mesta i en latsmaskin, på gott och ont.

En av de övningar som gympolisen oftast ser utföras, och som kan vara direkt skadlig, är latsdrag bakom nacken. Risken med den här övningen är att om man inte har tillräcklig stabilitet i axelpartiet belastas kotpelaren och axelleden för mycket. Den som gör övningen riskerar inte bara stela muskler, utan också förslitningsskador. Om du fortsätter med den här övningen trots vår varning: gå direkt i fängelse utan att passera ”Gå”.

Hur ska man träna då? Draget ska göras framför kroppen, från utsträckta armar till övre delen av bröstkorgen. Eller så kan man göra chins.