Ekonomipolisen

Festpolisens bästa tips om kalasdekorationer

Vi har idéerna, maten och dekorationerna till kalas och fest. Så var det dags igen för det årligt återkommande kalaset. Eventet där gästerna springer runt i ditt hem och äter allt inom synhåll. Du förväntas bjuda på allt och komma med nya idéer som överträffar det förra kalaset.

Vi har tipsen kring mat och kalasdekorationer som gör det enkelt och roligt att ställa till med kalas! Genom att släppa på kraven blir planeringen en del av festligheterna för dig.

dukat bordDukning och dekorationer

Utomhus görs picknicken charmigare med stora kuddar och en hängmatta. Placera ut lådor att ställa ifrån sig glasen på. Utomhus med bord och stol kan passa för er som vill vara mer bekväma. Trasmattor kan ersätta dynorna och duk är inget måste. utomhus skapar filtar en mysig känsla tillsammans med ljuslyktor på kvällen. Inomhus är det värt att duka med finporslinet, en vacker duk och höga stearinljus.

Tips på dekorationer:

  • Dekorera med blommor och grönt från naturen beroende på säsong eller vackra grönsaker som kan ätas senare i veckan.
  • Välj gärna porslin och tygservetter som tvättas. Använd annars färgglada servetter i glasen och engångsartiklar av papper som går att återvinna.
  • Vimplar görs enkelt av snöre och servetter. Pappershattar viks av tidningspapper.
  • Med girlanger och serpentiner av papper blir miljön festlig.

Mat och dryck

Bål är enkelt och görs rolig med färgad läsk eller saft med frusna fruktbitar. Plockmat eller buffé är enkelt för dig och gästerna kan välja sina favoriter. Pastasallad, pajer, grönsaksdipp och bröd är klassiker med ett urval såser till. En stor gryta chilli med bröd till är också uppskattat. För dig som har lite mer tid för pyssel i köket kan pizza vara roligt. Det känns lyxigt och blir samtidigt en aktivitet under kalaset. Gör färdigt små degbollar som kavlats ut på bakplåtspapper, förbered skålar med topping och låt barnen toppa sin egen pizza. Grillning passar faktiskt året runt så länge det inte blåser storm eller ösregnar. Enklast är korv med bröd, medan grillspett är festligt och fisk i foliepaket är hyfsat enkelt. Dessert kan göras som en skattjakt efter godispåsar innan hemgång eller ett plockbord med marängsviss, fruktsallad eller småkakor.

Oavsett hur du väljer att ordna ditt kalas så handlar det mest om att ses och ha roligt tillsammans. Att ha en budget är bra som utgångspunkt och roliga aktiviteter behöver inte kosta skjortan.