Språkpolisen

Bli av med oron att tala inför folk

Det sägs att överst på listan av saker som människor oroar sig allra mest för är att tala inför folk medan oron för döden kommer på andra plats! Med andra ord är publikframträdanden något som gör många livrädda, men tack och lov finns det flera sätt att komma över sin talrädsla.

Det finns flera situationer i livet då du måste prata inför folk, till exempel på personalmötet för att din chef har bett dig eller på bröllopet när din dotter eller son ska gifta sig. Drömmer du om att kunna leva på att föreläsa gäller det också att komma över oron. Börja med att studera hur duktiga talare gör när de föreläser, studera hur de står, hur långa pauser de tar och var de placerar sina händer. Föreslå din arbetsgivare att ni bjuder in en intressant person till nästa konferens och att du kan hjälpa till med att boka talare via talarförmedlingen Speakers&Friends.

tala högtKBT som hjälp mot talarskräck

Mellan 20 – 25 % av befolkningen lider av det som brukar kallas för talängslan på psykologispråk. Dessa personer lider av en stark talarskräck och behöver professionell hjälp med att hantera sitt problem. Många i den här gruppen har tyvärr begränsat sitt liv och valt bort till exempel en högskoleutbildning för att de inte vågar göra en muntlig presentation inför klasskamrater. För att klara av att tala inför andra måste du utsätta dig för det du är rädd för i små steg, något som kallas för kognitiv beteendeterapi (KBT). Genom att börja i mindre skala på exempelvis en kurs för talrädda kan du sedan gå vidare och öva även i andra situationer. Be gärna någon att filma dig under ditt tal så att du får en realistisk bild av hur du ser ut och du kommer troligen inse att du inte alls står och skakar eller är illröd i ansiktet. Fundera också över vilka förväntningar du har på dig själv och om du ställer lika höga förväntningar på andra.

Sammanfattande tips för talrädda

  • Öva på att tala korta stunder för personer du är trygg med
  • Be någon att filma dig
  • Ta hjälp av psykolog eller gå en kurs för de med talarskräck

tala på konferensBli en bra talare

Även om du inte har extrem talarskräck utan endast känner en lätt oro och nervositet inför ett tal finns det flera knep att ta till för att stunden i rampljuset ska bli något att se fram emot. Professionella talare vet hur de når ut till publiken på bästa sätt vilket gör att upplevelsen av att tala inför andra blir rolig och stimulerande eftersom publiken är engagerad. Genom att lära dig hur du gör ditt tal levande och intressant kan även du fånga publikens uppmärksamhet istället för att de gäspar eller kollar sin mobil i smyg. Viktigast för att du ska kunna leverera en bra presentation är att du har förberett dig ordentligt och läst på om ämnet. Gör framträdandet så enkelt som möjligt och undvik krångliga utläggningar om detaljer. Lägg gärna till känslomässigt berörande historier och använd mer bilder än text om du har en power point-presentation. Glöm inte heller att berömma dig själv efteråt för att du klarade av uppgiften!